Mark en Iris in Thailand en Cambodja

Cherai

Na al het gezeur en gedoe met de vliegticket kwamen we vrijdag aan in Cochin. Wat een verschil, wat een rust, en waar is al het stof gebleven? Blij stapten we in de taxi en grapten nog tegen de taxichauffeur: Waar zijn alle auto's gebleven? De taxichauffeur was een beetje nors en reageerde niet. Dat ze toch ook hier als malloten rijden, kwamen we al snel achter. Het leek wel of deze taxichauffeur een grote doodswens had. Niet echt een relaxte rit, ik heb maar veel rechts uit mijn raam gekeken, zodat ik niet hoefde te zien wat er voor mij gebeurde. Ook Mark werd met de minuut chagrijniger. Ik heb onlangs in een boek gelezen dat ze in Pakistan zeggen dat India staat voor: I'll never drive it again! Totaal mee eens! Gelukkig kwamen na een rit van ruim een uur levend bij ons resort aan.

Dit resort is echt een oase van rust. Aan de ene kant de zee en aan de andere kant staat de bungalow midden in de backwaters, de zoetwatermeren waar deze provincie bekend om staat. Wij hebben een bungalow aan de backwaters, waar we tussen de vissen en de vogels zitten. Heerlijk, tijd om te relaxen!

Dat vond ook Mark z'n lichaam. Mark klaagde al een beetje over zijn buik. Dit werd vrijdagavond nog erger, toen kwam er ook koorts bij. We dachten/hoopten dat dit zaterdag wel over zou zijn. Helaas was dit niet het geval, Mark kreeg erge buikgriep, waardoor hij meer op de wc dan in bed door heeft gebracht. Toen het zaterdagnacht alleen maar slechter werd, besloten we zondagochtend maar een dokter te bezoeken. Daar heeft Mark een hele rits aan medicijnen meegekregen met de belofte dat het einde dag wel over zou zijn. Ook het resort was heel meelevend. Ze gingen kokosnoten voor ons hakken, want het sap uit de cocosnoot blijkt goed voor de buik. Dit was voor Mark de hel, want hij vond het niet te drinken, zeker niet als je ziek bent en niet binnen kunt houden. Daarna kwamen ze met gembersap met citroen aanzetten. Nadat ik een nipje had genomen en mijn mond in de brand stond, heeft hij deze ook maar niet gedronken. Helaas is Mark zondagavond ook nog niet beter, daarom kwam de dokter nog een keer. Hij drukte Mark op het hart dat het echt wel goed kwam: 'You need to let it go!'

Op zondagnacht sliep Mark lekker rustig door, maar toen werd ik ziek. Een enorme hoofdpijn en koorts. Uiteindelijk maar onze laatste ibuprofen genomen. Zin in eten had ik niet, de hele middag geslapen, maar nog steeds koorts. Toen maar weernaar de dokter gegaan. Dezelfde dokter die Mark behandelt, hij is zo lief, ik zou willen dat we hem mee konden nemen naar Nederland! Ik kreeg ook een rits pillen mee, waarvan 1 onverklaarbaar, maar het werkt wel. Ik voel me nog wel een beetje slapjes, maar niet te slap om iets te ondernemen.

Met Mark ging het weer een stuk beter, tot hij 's avonds besloot wat soep te eten. Dit kwam er binnen een kwartier zowel onder als boven weer uit. Dit dreef ons allebei tot wanhoop, komt het dan nooit goed??? Gelukkig stond binnen een uur de dokter weer op de stoep, die zich nu misschien toch iets meer zorgen ging maken. Hij besloot Mark een antibioticakuur te geven en raadde het eten van pap aan. De pap bevalt Mark erg goed en het blijft nog binnen ook!

Het resort beschikt ook over een spa, waar je je kunt laten masseren. Dus heb ik zaterdag (voordat ik ziek werd dus) een Ayurvedische massage genomen. De beste massage die ik ooit gehad had! Ik vond het wel een beetje spannend, want wist niet goed wat ik kon verwachten. Toen ik aankwam, moest ik mij helemaal uitkleden. Ik kreeg vervolgens een katoenen lapje omgebonden. Toen mocht ik op een krukje zitten en begon ze met het masseren van mijn hoofd. Dit deed ze door wat warme olie in mijn haar te smeren. Ik mocht hierna op een bankje gaan liggen waarna ze warme, geurige olie over mij heen sprenkelde om mij van top tot teen te masseren. Ze begon bij de voeten, die ze teen voor teen masseerde. Dit leverde nogal wat gelach van mij op, want daar kan ik echt niet tegen. Een uur lang ben ik over mijn hele lichaam gemasseerd, heerlijk. Hierna moest ik een gek roze drankje drinken, zal wel goed voor je lichaam zijn...

Ik glibberde van de olie, dus ik vroeg mij ook af wat de volgende stap zou zijn. Ik werd in een houten kist gezet met mijn hoofd erboven uit. Dit was een soort minisauna. Ik voelde alle olieën van mij afdruipen. En wat relaxt om na een massage nog even de sauna in te duiken! Na de sauna ging ik onder de koude douche en spoelde ik alle oliën van mij af. Ik dacht dat het ritueel ten einde was, maar ik moest nog een zwarte pil nemen en een zwart drankje drinken. Er werden wat kruiden in mijn haar gesmeerd en ik kreeg een stip op mijn voorhoofd. Dit was echt de beste massage die ik ooit heb gehad!

Door Mark zijn ziekte is de planning wel wat anders gelopen dan gedacht. Ons plan was om met de trein omhoog te reizen naar Goa, maar omdat we nu veel tijd al hebben verloren en Mark dit echt niet ziet zitten, hebben we een vliegticket geboekt naar Goa. Maandag vliegen we dan naar Goa, waar we tot die zondag daarna hebben. Ons plan is nu om morgen naar Alapphuza (het Venetie van India) te reizen, te wachten tot Mark zich iets beter voelt en dan een dag met de houseboat te reizen. Een klein beetje de omgeving verkennen en dan dus maandag naar Goa. Nu maar hopen dat Mark snel weer beter wordt...

Ruud

Mark, wees eens een vent en word eens beter! Dat kan je Iris toch niet aandoen! ;-)

Erica

Als je van de diarree af wilt, stop dan met de antibiotica, want daar ga je nog 100x erger van aan de race :P
Wel gauw opknappen hoor!

Niek

Mark, dat je nou wat van een land wil weten oke, maar om ook de gezondheidszorg te onderzoeken gaat me een beetje ver.
Van harte beterschap, ook namens je moeder